Kamperen

Kamperen is hot. Er zijn verschillende kampeermiddelen om uw kampeervakantie in door te brengen. Maar een ding staat over het algemeen vast, het slapen zal hoogst waarschijnlijk gebeuren in een slaapzak. Maar welke slaapzak is het meest geschikt voor uw kampeer vakantie?

Het dekenmodel is de meest populaire slaapzak onder de kampeerders, deze recht toe recht aan slaapzak heeft veel voordelen die kamperen tot een genot maken;

  • Dekenmodel slaapzakken zijn te gebruiken als slaapzak maar ook als dekbed
  • Als u zich om wil draaien in uw slaapzak draait niet de gehele slaapzak mee
  • Het is mogelijk om tweedezelfde slaapzakken aan elkaar te ritsen

Slaapzakken - verschillende modellen

Voor kinderen zijn er speciale kinder slaapzakken te koop deze modellen zijn over het algemeen minder lang en breed.

Gaat u met rugzak of fiets kamperen, dan is een lichtgewicht slaapzak voor de hand liggend. In lichtgewicht slaapzakken is er de keuze uit dekenmodellen en mummy slaapzakken. Over het algemeen is de buitenstof kunststof, dat is namelijk relatief licht in gewicht droogt snel en heeft een compact pakvolume. Indien uw slaapzak een kunststof binnenvoering heeft en u transpireren tegen wilt gaan kunt u overwegen om een katoenen lakenzak bij te kopen.

De meest bekende slaapzak onder de kampeerders is de donzen slaapzak, het is een genot om tijdens kamperen te mogen slapen in een donzen slaapzak. Het nadeel van een donzen slaapzak is dat deze aanzienlijk duurder zijn ten opzichte van synthetische slaapzakken. En het reinigen/wassen minder makkelijk is dan een standaard slaapzak.

Bij kamperen zijn er legio aan mogelijkheden om op te slapen zo zijn er slaapmatten, luchtbedden, areobedden en oplegmatrassen.

Gaat u kamperen met een tent dan maakt men over het algemeen de keuze tussen slaapmatten en luchtbedden.

De voor en nadelen op een rijtje. Slaapmatten zijn beter isolerend in combinatie met een matrashoes ontstaat een slaapplaats die voor een volwaardig bed van thuis niet onder doen. Het nadeel van slaapmatten ook wel self-inflated matten genoemd is dat ze een relatief groot pakvolume hebben, en duurder zijn dan een standaard luchtbedje.

Luchtbedden zijn een begrip bij kamperen in de loop der jaren hebben de canvas luchtbedden veel terrein verloren aan de PVC luchtbedden met een bovenzijde die aanvoelt als fluweel.
Het voordeel van een luchtbed is klein pakvolume. Het nadeel indien het luchtbed lek is, ligt u op de grond dit in tegenstelling tot een slaapmat. Een luchtbed is minder goed isolerend ten opzichte van een self-inflated mat.

Aerobedden wordt over het algemeen niet gebruikt bij kamperen in tent of vouwwagen maar als logeer bed voor thuis gebruik. Deze extra hoge luchtbedden met in veel gevallen ingebouwde of bijgeleverde pomp. Zijn namelijk over het algemeen te hoog waardoor je al snel tegen het doek van de binnentent aankomt.

Tijdens het kamperen last gekregen van uw rug door een slecht matras dan kan een oplegmatras mogelijk de uitkomst bieden ze zijn er in diverse maatvoeringen en in verschillende diktes.