Slaapzak modellen

Er zijn verschillende soorten slaapzakken. Iedere variant heeft kenmerkende eigenschappen die de slaapzak meer of minder geschikt maken voor bepaalde doeleinden. Lees hier onder over de verschillende type slaapzakken en de voor- en nadelen.

Slaapzakken - Mummie slaapzak

Doordat een mummie slaapzak gevormd is naar het lichaam gaat hierdoor tijdens het slapen nauwelijks warmte verloren. Bij een mummie slaapzak hoeft door de vorm van de slaapzak minder binnenruimte verwarmd te worden. Doordat er via hoofd en schouders de meeste warmte verloren gaat heeft een mummie slaapzak standaard een capuchon.

Mummie slaapzakken zijn absolute aanraders voor winter kamperen of gebruik hoog in de bergen.

Slaapzakken - Dekenmodel slaapzak

Het traditionele model onder de slaapzakken is het deken model, dit model is recht toe recht aan en vormt zich niet naar het lichaam. Dekenmodellen zijn ideaal voor lange en corpulente mensen of mensen die bewegingsvrijheid in een slaapzak aangenaam vinden. Voor gebruik in zomermaanden en het hele jaar door in huis dan is een dekenmodel een goede optie.

Slaapzak - Deken met capuchon

Door een dekenmodel uit te voeren met capuchon behoudt u een slaapzak met bewegingsruimte waarbij de capuchon zorgt dat het grootste deel van de warmte behouden wordt en niet via hoofd en schouders verloren gaat

Isolatiewaarde van slaapzakken

Voor een gestandaardiseerde norm is de DIN EN 13537 normering door fabrikanten in het leven geroepen, deze normering is er sinds 1 januari 2005.

Het testinstituut Thelma uit Noorwegen is onafhankelijk geaccrediteerd testinstituut waar slaapzakken getest worden. Hier worden slaapzakkken getest op een testpop, deze voldoet aan de eisen van de standaard vrouw en standaard man. De testresultaten die hier uit komen worden zelf afzonderlijk gespecificeerd op lichaamsdeel. Deze testresultaten worden gebruikt om de temperatuurwaarden van slaapzakken te bepalen.

Voorbeeld:

*De standaard man heeft in deze test een lengte van ca. 173 cm. en heeft een gewicht van 70 Kg.
**De standaard vrouw heeft in deze testen een lengte van 160 cm. en heeft een gewicht van 60 Kg.

De normering behelst de temperatuurwaarden die onder normale omstandigheden worden geïdentificeerd (DIN EN 13537)

De hoogste temperatuur waar een man zonder veel transpireren in een slaapzak kan slapen noemt men de Max (maxium)

De temperatuur waarbij men comfortabel en ontspannen kan slapen in een slaapzak noemt men Comfort (comfortwaarde)

De laagste temperatuur waar in men kan slapen in een opgerolde slaapzak zonder koud te krijgen noemt men Limit (door een slaapzak op te rollen minimaliseert men warmteverlies).

De laagste temperatuur waar men gedurende 6 uur de kou kan doorstaan in een opgerolde slaapzak zonder dat bevriezing plaats vind is de Extreme waarde (door een slaapzak op te rollen minimaliseert men warmteverlies).