Slaapzak

Door goed onderhoud verleng je de levensduur van je slaapzak.

Slaapzak onderhoudstips

Wij adviseren de slaapzak regelmatig te luchten ook als deze een lange tijd niet gebruikt wordt.

Door een Colibri lakenzak te gebruiken voorkom je dat transpiratie vocht in je slaapzak trekt, door gebruik van een lakenzak beperk je het aantal keren dat een slaapzak gewassen dient te worden. De verdere voordelen van een lakenzak zijn extra comfort en isolatie waarde. Bij extreme warmte kan u de lakenzak tevens als slaapzak gebruiken. Er zijn ook slaapzakken verkrijgbaar met standaard een ingeritste lakenzak, dit zijn absolute aanraders. 

Slaapzakken wassen

Waar dient u op te letten?
Lees voordat u een slaapzak gaat wassen de wasvoorschriften die in de slaapzak gestikt zijn.
Als wassen noodzakelijk is gebruik dan een vloeibare zeep en gebruik niet meer dan een derde van de normale dosering. Indien u een donzen slaapzak heeft adviseren wij een speciaal dons wasmiddel te gebruiken.
Let op en zorg er voor dat er geen zeep resten achterblijven, spoel de slaapzak goed na met zuiver water. 

Wij raden u af om een slaapzak chemische te reinigen. Hoe een slaapzak te drogen, wij adviseren u een slaapzak op te hangen bij het drogen. Drogen in wasdroger adviseren wij niet maar is wel mogelijk. Bij drogen in de wasdroger zijn de volgende punten belangrijk. Gebruik lage temperaturen om de slaapzak te drogen. Bij het machinaal drogen van een donzen slaapzak adviseren wij u om een paar tennisballen toe te voegen deze kloppen de vulling tijdens het drogen licht op. Dit is beter voor het dons. Voordat u de slaapzak opbergt dient de slaapzak droog te zijn. Let op de buitenkant kan droog aanvoelen maar de vulling kan nog vochtig of klam zijn. Wij adviseren u tijdens het droog proces de slaapzak op te schudden. 

Slaapzakken opbergen

Door gebruik te maken van een compressie hoes kunt u het pakvolume van slaapzakken aanzienlijk verminderen, wij adviseren u echter uitsluitend een compressie hoes te gebruiken tijdens vervoer. Berg een slaapzak nooit permanent op in een compressie hoes. Wanneer u een slaapzak lange tijd niet gebruikt berg deze dan op in een ruime hoes en leg de slaapzak in een ruimte die op kamertemperatuur blijft. 

Prop een slaapzak bij voorkeur met een openrits in een slaapzakhoes, rol deze niet netjes op. Dit is voor u handiger in gebruik maar ook nog eens beter voor de slaapzak.

Voorkom zoveel mogelijk blootstelling aan felle zon en UV straling. Dit is namelijk slecht voor de meeste slaapzakken met name voor nylon buitenstoffen en synthetische vullingen.  

Wij adviseren gebruik te maken van een lakenzak, hierdoor blijft uw slaapzak schoon en een lakenzak is namelijk eenvoudig wasbaar en eventueel op te vervangen.

Indien er een scheur ontstaat in uw slaapzak adviseren wij direct de slaapzak te repareren dit kunt u doen door een breedte tape (ducktape) te gebruiken. Na uw vakantie adviseren wij u de slaapzak aan te leveren bij een bedrijf die de slaapzak kan repareren.