Tijken en binnenvoering van slaapzakken

Tijken en binnenvoering van slaapzakken 

Het omhulsel wat de vulling van de slaapzak bij elkaar houdt, noemt men de tijk. Het merk Polydaun gebruikt voor katoenen tijken uitsluitend 100% katoen, flanel katoen of perkal katoen. Ook wordt er ripstop nylon toegepast. Als binnenvoering wordt perkal katoen, nylon of treecel gebruikt. Maar waar let op tijdens het kopen van een slaapzak? 

Tijk

Maar waarom kiest u voor tijk? Dat is een logisch antwoord: comfort! Wanneer we spreken over de buitentijk gaat dat om het materiaal aan de buitenkant van de slaapzak en wanneer we spreken van de binnentijk spreken we over het materiaal binnen de slaapzak. Binnen de keuze van tijk hebben we kunstvezel, katoen of een combinatie van beide materialen. Vaak vindt met een katoenen tijk fijner slapen dan een synthetische tijk. Nog een ander belangrijk voordeel van katoen als tijk is dat katoen vocht kan opnemen! Dit is extra fijn in de zomermaanden bijvoorbeeld. Maar wanneer dan aan de slag met synthetische tijk?

 

Een synthetische slaapzak is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld de bergen in gaan. Deze slaapzakken zijn namelijk winddicht, waterafstotend en soms zelfs waterdicht. Als laatste zijn de synthetische slaapzakken ook makkelijk schoon te houden en te maken. Wanneer u in de buitenlucht slaapt is het voor comfort belangrijk dat de slaapzak u niet zal nat maken en dat uw slaapzak niet kapot zal gaan of gaat stinken door wat water druppels. 

Tips

Om te zorgen dat uw slaapzak van hoge kwaliteit blijft en comfortabel hebben we een paar tips voor u. Wanneer u op uw slaapplek aankomt, pak dan als eerste uw slaapzak uit. Hierdoor kan de slaapzak luchten en kan het tuig rustig uitzetten waardoor u 's nachts goed warm blijft. Als u de slaapzak meerdere weken hebt gebruikt is het goed om deze te laten luchten als u thuis komt en pak hem daarna weer in de bijgesloten hoes, dit is makkelijk opbergen en het zorgt dat de slaapzak mooi blijft. 

De slaapzak 

De slaapzak is een must bij het kamperen, maar ook bij een huttentocht komt de slaapzak goed van pas. Het kiezen van de juiste slaapzak hangt af van veel verschillende factoren: waar gaat u naar toe? Wat voor weer is het daar? Wat voor slaapcomfort wil u? Wil u een dekenmodel of een mummie model? Genoeg mogelijkheden! We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze van een slaapzak en nemen u daarom mee in de belangrijkste factoren van het kiezen van een slaapzak!

Wat voor slaapzak?

De eerste keuze in het proces om een slaapzak te kiezen is het kiezen van een mummy slaapzak of een dekenmodel-slaapzak. De mummy slaapzak heeft een capuchon en loopt daarom helemaal door tot het hoofd. Het dekenmodel loopt tot de schouders en is helemaal afritsbaar waardoor het zowel kan worden gebruikt als deken als een slaapzak. Het dekenmodel is meer geschikt voor warmere temperaturen en het mummiemodel voor de wat koudere dagen. Het is natuurlijk nog steeds persoonlijke voorkeur wat u graag wil. 

Welke maat?

Een slaapzak moet passen bij het lichaam om goed zijn werk te kunnen doen. Een te kleine slaapzak zal niet lekker slapen en een te grote slaapzak zal het lastiger vinden om de warmte goed te bewaren. Daarom is het goed om te kijken naar de lengte van de slaapzakken en uw eigen lengte. Bij voorkeur kan u de slaapzakken altijd passen. 


Tijken - materialen

  • De eigenschap van katoen is dat dit materiaal uitstekend vocht opneemt, zacht en comfortabel is en ventileert. Het materiaal katoen is een natuurlijk materiaal dat ook geschikt is voor mensen met een allergie.

  • Perkal katoen kan u herkennen door een glanzende luxe uitstraling deze wordt verkregen doordat perkal katoen zeer fijn geweven is.
  • Geruwd los gesponnen garen dat fijn geweven is wordt ook wel flanel genoemd, het materiaal voelt zacht aan en heeft een perfecte warmte isolatie.

  • Los met synthetische getextureerde garen gebreid stof dat door wassen krimt en viltachtig aan gaat voelen noemt fleece. Eigenschappen van fleece zijn duurzaam, rekbaar, ultieme zachtheid en hoge warmte isolatie.
  • Nylon ribstop wordt gebruikt voor slaapzakken die water afstotend moeten zijn en windafstotend. Het materiaal is eenvoudig zuiver te maken door het af te vegen en vuil werend. Tevens heeft dit materiaal de eigenschap dat het licht in gewicht is.

  • Het materiaal treecel is een mengvezel bestaande uit 35 % katoen en 65 % kunststof microvezel. De combinatie van materialen maakt dit materiaal uitermate geschikt om als binnenvoering te gebruiken en heeft een vochtregulerend en ventilerend vermogen.